Начало Здравна медиа Здравни новини БЛС стартира кампания срещу насилието над медици

БЛС стартира кампания срещу насилието над медици

БЛС стартира кампания срещу насилието над медици - изображение

Българският лекарски съюз стартира кампания срещу насилието над медици под наслов: „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“! ПребориГнева“. За патрон на инициативата е избран Омбудсманът на България г-жа Мая Манолова. Кампанията бе открита на кръгла маса на тема: "Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица".

Пред представители на законодателната и изпълнителната власт, Световната здравна организация, директори на лечебни заведения, пациентски организации и други бяха представени обобщени данни от проведени анкети сред лекари и пациенти относно насилието над медици. Присъстващите се запознаха и със статистика на Прокуратурата за заведени наказателни производства и с данни за случаите на насилие в спешната помощ.

Изводите от статистиките показват, че най-много жертви на насилие се регистрират от Спешна помощ, като само 25 са за първото полугодие на 2017г. От началото на годината до сега са отчетени 52 случая на агресия над медици. Мнението на анкетираните е, че зад това стои ниската култура и морал на пациенти или техни близки, употребата на упойващи вещества, алкохол, както и липсата на доверие между медик-пациент.

Според Омбудсманът Мая Манолова причината за агресия идва от засилващата се агресия в обществото, хроничното недофинансиране на здравеопазването, както и нарастващото усещане за липса на справедливост. Г-жа Манолова изрази пълна подкрепа и активно участие в кампанията.

Едни от основните цели на БЛС са повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите, повишаване на комуникационните умения на медиците, създаване на единна система към МВР за подаване на сигнали при прояви на агресия. Предвидени са семинари, събития, практически задания, материали и други.

Идеята на кампанията е да бъде позитивна, дългосрочна и да обединява усилията на организации, институции и медии.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: veneradoc.ru5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиИсторияПсихологияИнтервютаАнкетиЗдравни съветиБотаникаЛеченияСпециалистиСнимкиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияЛичностиТестовеГеография