Начало Здравна медиа Здравни новини БЛС със становище по проектозакона за бюджета на НЗОК

БЛС със становище по проектозакона за бюджета на НЗОК

БЛС със становище по проектозакона за бюджета на НЗОК - изображение

Лекарският съюз представи позицията си за проектозакона за бюджета на НЗОК в специално становище.

Едно от първите неща, с които не са съгласни от съсловната организация, са вече критикуваните от различни институции промени в няколко ключови за сектора закона през този за бюджета на касата. ОТ БЛС признават, че не могат да останат равнодушни към това и припомнят, че в подобни случаи е задължително да има обществено обсъждане, а заобикалянето на процедурата не само противоречи на основните принципи на правовата държава, но и крие риск за правилното функциониране на здравната система.

Няколко са предложенията, които дават от гилдията. Сред тях на първо място е да не съществува никаква възможност за прехвърляне на средства от един в друг параграф. Това означава парите за медицински дейности да се използват само за това. Настояват още преговорите за рамков договор да започнат не по-късно от второто тримесечие на текущата година и ако до последния ден на октомври той не бъде подписан, то в сила да остане договорът от предишната година.

Предложенията за ограничаване на разходите също не се приемат с аргумента, че когато не се заплаща дейност, която надвишава лимитите, то лечебните заведения, сключили договор с касата трябва да имат възможността да разкриват нови дейности в рамките на бюджета си.

Смятат още, че мярката лекарят да има само един договор, ще се отрази изключително негативно особено на малките общински болници.

Позицията за задължителната пререгистрация на болниците е, че това не е нужно, а Агенцията за медицински надзор трябва да установява съответствията с новите правила и стандарти. По отношение на заведенията за извънболнична помощ мнението е, че това е излишна административна мярка.

От БЛС не подкрепят идеята да бъде променена действащата разпоредба, според която контрольори от регионалните каси могат да извършват проверки в цялата страна като се легитимират само със служебна карта, защото се създават предпоставки за превишаване на правомощията и злоупотреба със служебното положение.

Предлагат още и както се изплащат старите задължения към чуждите фондове, по същия начин да се действа и при реално осъществената и отчетена дейност от българските болници за минал период.

Извън предложенията и несъгласието с част от идеите БЛС отчита и нещо положително и това е увеличението на средствата за сектора.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: blsbg.com
Снимка: medicalnews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноАнкетиТестове