Начало Здравна медиа Здравни новини Болните от грип са заразни 2 дни преди проявата на симптомите и 2 дни след това

Болните от грип са заразни 2 дни преди проявата на симптомите и 2 дни след това

Болните от грип са заразни 2 дни преди проявата на симптомите и 2 дни след това - изображение

Епидемията от грип се очаква да настъпи през януари следващата година. Повечето мерки за защита са пожелателни, тъй като заразата много бързо и лесно се разпространява. Достатъчно е някой да кихне веднъж в магазина например и вече е налице заразяването, обяснява главният държавен здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев пред в. „Труд“.

Специалистът коментира, че дори при нормално говорене, се разпръскват частици на 2-3 м около болния. Той е най-заразен 1-2 дни преди истински да се прояви грипът и 1-2 дни след това. По думите на д-р Кунчев предпазните маски доказано не са особено ефективни.

Експертът уточнява, че вероятно тазгодишният щам „Мичиган“ ще протече без изненади, възможно е да ни нападне и „Хонконг“. Той предупреждава, че в никакъв случай не бива грипът да се кара на крак, тъй като в 90 на сто от случаите едно от усложненията е тежко протичаща пневмония.

Като правило при поставянето на противогрипната ваксина важи условието тя да се сложи поне 20 дни преди да има досег с вируса.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: actualno.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни проблемиПрезентацииБотаникаИсторияВидеоСнимкиТестовеАлт. медицинаЛеченияИзследванияАнкети