Начало Здравна медиа Здравни новини Болните от туберкулоза в страната намаляват

Болните от туберкулоза в страната намаляват

Болните от туберкулоза в страната намаляват - изображение

През миналата година заболелите от туберкулоза в страната са с 9 на сто по-малко в сравнение с 2016 г. Общо 1462 души са се заразили, като 86 на сто от тях се разболяват за първи път, а останалите 14 на сто и друг път са боледували от туберкулоза.

Независимо от данните обаче, в България има области, които се очертават като центрове с най-голям брой заболели. Статистиката показва, че в Габрово и Видин стойностите са двойни спрямо средното за страната. В планинския град 50 на 100 000 души боледуват от заразната болест, а в крайния северозападен град те са 41 на 100 000 души. След тях се нарежда област Перник, където заболеваемостта е 36 на 100 000. В София област и в Сливен цифрите показват 29/100 хил. Специалистите си обясняват високото равнище на болни с това, че на тези места има големи ромски общности, бежанци и затворници.

В нашата страна заболеваемостта от туберкулоза е 19,8/100 хил., за сравнение през 2007 г. тя е била 37/100 хил., което показва тенденция към намаляване. По данни на СЗО средното ниво за Европа сега е 28 на 100 000 души. Най-много заболели сред страните от ЕС има в Румъния – 79 на 100 000 жители.

В България два пъти повече се разболяват от туберкулоза мъже, отколкото жени. По отношение на възрастта най-много случаи има в групите над 65 г. или между 45 и 54 г. Две трети от болните са в състояние да заразят и други хора, а при повече от 75% се говори за инфекция на белия дроб.

Експертите твърдят, че броят на новозаразените деца намалява, както този на хората с мултирезистентна форма на туберкулозата. За годината общо 140 деца са диагностицирани със заболяването, което е 10% от всички болни.

СЗО предупреждава, че бактериите, причиняващи туберкулозата, е една от тези, които развиват резистентност към антибиотиците и ги превръщат в неефективни. Чести са случаите, в които лечението на болни е неуспешно заради мутиралите бактерии.

През миналата година 47 души за развили мултирезистентната форма на болестта. Терапията им продължава много по-дълго, отколкото традиционната – между 1 и 2 години вместо 6-8 месеца. Медикаментите за нея са около 70 пъти по-скъпи. Отскоро за българските пациенти е достъпно новото лечение, което вдига на крака болния за по-кратко време и за по-малко от 6 месеца. То се заплаща с помощта на СЗО и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Процентът на излекуваните в нашата страна е сравнително висок – 86 на сто.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: thehansindia.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиВидеоДиетиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияТестовеИзследванияАлт. медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи