Начало Здравна медиа Здравни новини Болница „Тракия“ отбеляза своята 10 годишнина

Болница „Тракия“ отбеляза своята 10 годишнина

Болница „Тракия“ отбеляза своята 10 годишнина - изображение

Първата частна многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора отбеляза своята десета годишнина. На 13 февруари 2009 г. здравното заведение, което тогава носи името на Свети Иван Рилски, а пет години по-късно става „Тракия“, получава официално своето разрешение за дейност.

За това първо десетилетие 103 000 пациенти са получили медицинска помощ, проплакали са 4881 бебета. Ако през първата година от съществуването си в болницата са преминали 2492 души, то през 2018 г. техният брой е осем пъти повече – 16 997. Ако в началото лекарите са не повече от 20, а целият екип е под 100 души, то сега медиците са 141, а общият брой на персонала е 603.

болница тракия

Болница „Тракия“ се утвърди като лидер в областта на иновативните технологии и сега е едно от най-успешните лечебни заведения в страната. Здравното заведение привлича пациенти не само от района на Стара Загора, но и от цялата страна и чужбина. В основата са преди всичко високият професионализъм на лекарите, предлагането на най-модерните решения за решаването на проблемите, модерната техника.

Трима от професионалистите, които са в „Тракия“ от нейния първи ден, днес застанаха пред журналистите, за да споделят своята гордост от изминатия път, от развитието им, тяхното и на екипите, но и да споделят за предизвикателствата и да очертаят бъдещето на здравното заведение.

„Чувствам се доволна и горда от решението си да участвам в изграждането на болницата“, бяха първите думи на д-р Калина Пиперкова, която завежда АГ-отделението, и тя разказа една много лична история. След като получават разрешението за дейност, е взето решение работата да започне на 9 март. На 7-и я търси жена, която споделя, че иска да роди при нея. Д-р Пиперкова взема смелото решение, че това трябва да се случи и подготвя екипа. „Реших, че не бива да връщаме първата жена, която се е обърнала към нас. А вечерта се роди и първото бебе по нормален начин. Решили сме да поканим Евгения на нейния рожден ден, за да я поздравим, защото съм убедена, че тя донесе късмет и повлачи крак за естествените раждания, на които ние много държим“, каза още гинеколожката и съобщи, че днес сутринта поредното бебе също е проплакало.

„Отделението се развива все повече, имаме огромен напредък в областта на безкръвните операции. Тук е мястото да благодаря на хората, от които зависи да разполагаме с последния модел техника. Благодарение на собствениците ние разполагаме с това, което имат най-добрите клиники в света“, категорична беше д-р Пиперкова.

Доц. д-р Димитър Петков ръководи от десет години отделението по съдова хирургия, в което се прилагат едни от най-модерните технологии благодарение на специалистите. „Още в началото идеята ни беше да създадем отделение на европейско ниво, което предлага най-високите стандарти за лечение на съдовите заболявания. Но тъй като минаха десет години е добре да кажа няколко думи и за постиженията. Мисля, че стигнахме далеч, тъй като отделението ни се утвърди като един от водещите центрове в България за лечение на артериалните и венозни заболявания. Лидер сме и в областта на безкръвните операции. Отскоро извършваме и ендоваскуларно лечение на аневризми на коремната аорта и сме третото в България и първото извън столицата отделение, което прави това“, заяви доц. Петков. Той изрази своята гордост от високия професионализъм на екипа, от научните постижения, от прилагането на иновации и още толкова много.

Новината днес дойде от страна на д-р Петьо Братоев, който е начело на ортопедичното отделение, което вече е разположено на два етажа, а дейността му е разделена на планова и спешна като акцент се поставя върху тежката реконструктивна ендоваскуларна хирургия.

„Ортопедията е много специална за Стара Загора, тъй като именно тук е създадено първото извън столицата подобно отделение. Ние се движим в правилната посока. Отвоювахме позиции и по отношение на спешната травматология. Отделението ни е сред водещите три в страната по количеството на ендопротезирани ревизии на големи стави и ендоскопска хирургия, а за нас това е чест и повод за гордост“, категоричен беше д-р Братоев.

болница Тракия

Сериозни усилия се полагат по отношение на младите лекари, които да останат тук и да продължат и развият постигнатото. Не само зарази отличните условия и доброто заплащане биват привличани специалистите, а и защото имат възможност за развитие и усъвършенстване, за научна работа. Болница „Тракия“ си сътрудничи успешно с клиники от Мюнхен, Лозана и Марсилия и дава възможност на младите лекари да специализират и да получават допълнителна квалификация.

Екипът е завоювал доверието на хората благодарение на високия професионализъм и вярва, че най-важна е грижата за хората и тяхното здраве. Лекарите са убедени, че не трябва да се успокояват с постигнатото, а да вървят напред и нагоре. Не просто да съхранят постигнатото, но и да надграждат постоянно и да се развиват, защото хората заслужават това.

Автор: Гергана Караилиева

Снимки: Ирина Тенева, болница "Тракия"

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниВидеоЗаведения