Начало Здравна медиа Здравни новини Броят на ХИВ позитивните се е увеличил през тази година

Броят на ХИВ позитивните се е увеличил през тази година

Броят на ХИВ позитивните се е увеличил през тази година - изображение

Излезе последната статистика колко са заразените с ХИВ в България спрямо миналата година. Техният брой се е повишил с 230 души, като 88% от тях са се инфектирали вследствие сексуален контакт. Данните бяха изнесени от Министерството на здравеопазването преди днешния Световен ден за борба със СПИН.

С новорегистрираните случаи общият брой на серопозитивните в страната вече е 2694 души. Заразените мъже са много повече от новозаразените жени, а най-засегнати са хората между 30 и 39 години.

Най-голям е процентът на мъжете, които са се инфектирали с опасния вирус чрез хомосексуален контакт - 52%. Посредством хетеросексуален контакт са се заразили 36 на сто, а чрез инжектиране на наркотици - 18 на сто. Най-младият пациент, носител на ХИВ, е 20-годишен, а най-възрастният е на 67.

Отново новорегистрираните с ХИВ са предимно в най-големите градове на страната. Броят им е най-голям в столицата, където те са 91 души, в Пловдив са 22-ма, във Варна - 18 души, в Плевен са 9-ма. В Софийска област новозаразените са 7, в Бургас са 4-ма, а в останалите области има единични случаи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: sciencedaily.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеАлт. медицинаИнтервютаИсторияЛюбопитноБотаникаЛайфстайлНормативни актовеЛеченияЗдравни проблемиИзследвания