Начало Здравна медиа Здравни новини Броят на хората, страдащи от диабет в България, е половин милион

Броят на хората, страдащи от диабет в България, е половин милион

Броят на хората, страдащи от диабет в България, е половин милион - изображение

Броят на хората, страдащи от диабет в България, е половин милион, показват данни на Световната здравна организация.

В Европа с болестта живеят 56 милиона души, в световен мащаб през 2015 г. диабетиците са били 415 милиона, а през 2016 г. техният брой до момента е достигнал 422 милиона.

"10,3 процента диабетици отчита Световната здравна организация в България за 2016 г. За 2015 г. процентът е 8,4, а през 2000 г. е бил едва 4 на сто. Причината за увеличението не е само заболеваемостта, но и напредъкът в диагностицирането", отбеляза проф. Цветалина Танкова, която е ръководител на Клиничния център по ендокринология към МУ - София.

По думите й човек може да живее дори 12 г. с диабет, без да разбере, че страда от заболяването. През това време настъпват усложнения като промени в кръвоносните съдове в резултат на висока кръвна захар.

"Страдащите от диабет боледуват два пъти по-често от инсулт", информира още проф. Танкова, допълвайки че от сърдечносъдови заболявания умират 55 процента от диабетиците - при тях рискът от такива заболявания е 4 пъти по-голям.

Снимка: informationon-diabetes.blogspot.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСнимкиХранене при...ПатологияИсторияИнтервютаЗдравни съветиЛюбопитноСпортВидеоАнкетиДиетиТестовеХрани и ястияЛеченияБотаникаОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиПроизводители