Начало Здравна медиа Здравни новини БЧК-Варна предлага опрощаване на здравни осигуровки на кръводарителите

БЧК-Варна предлага опрощаване на здравни осигуровки на кръводарителите

БЧК-Варна предлага опрощаване на здравни осигуровки на кръводарителите - изображение

Опрощаване на здравноосигурителни вноски на гражданите, които даряват кръв доброволно, за период от 6 месеца предлагат от варненската структура на БЧК. В морската столица се проведе кръгла маса, на която бяха обсъдени проблемите с липсата на достатъчно кръводарители. 

Заместник-председателят на Областния съвет на БЧК във Варна д-р Петър Радушев обяснява, че по негови изчисления за половин година общата сума на здравните осигуровки ще намалее с близо 500 лв. – на работник се падат по 200 лв., а на работодател по 300 лв. От БЧК смятат, че поемането на тези вноски от НЗОК няма да ощети толкова много касата.

Проблемите с тенденциозно намаляващия брой на кръводарителите и масовото търгуване с кръв пред вратите на болниците, бяха сред най-обсъжданите теми на кръглата маса. Д-р Радушев коментира още, че във Варна една банка с животоспасящата течност струва между 80 и 120 лв. В столицата цената е най-скъпа, като тръгва от 60 лв и може да достигне до 500 лв.

От структурата на варненския Червен кръст смятат, че на доброволците, даряващи кръв безвъзмездно, трябва да се отпускат повече от два дни платен отпуск, както е заложено сега в Кодекса на труда. Друго тяхно предложение е медико-диагностичните лаборатории да извършват безплатно медицинските изследвания на всеки, даряващ по свое желание.

Ръководителят на Районния център по трансфузионна хематология д-р Жанина Йорданова споделя, че ежедневно се налага да изпращат на варненските болници по 60-80 единици еритроцитни концентрати, както и на лечебните заведения в още 4 области. Това означава, че всеки ден в центъра трябва да постъпва същото количество, което се случва рядко. При необходимост от 2-3 единици еритроцитен концентрат, по силите на трансфузионния център са 1-2. Въпреки това д-р Йорданова отбелязва, че няма пациент, на който да е била необходима кръв и тя да не му е била предоставена. 

Опитите за ограничаване на търговията с кръв в двора на варненската болница „Св. Анна“ постигат неуспех. Налагането на мерки за спиране на достъпа на търговците засега остават без резултат. Специалистите са на мнение, че ако получат подходящ стимул, желаещите доброволно да даряват кръв ще се увеличат, при което прекупвачите ще изчезнат от само себе си.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: bonfils.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиАнкетиНовиниСтатистически проучванияОрганизацииИсторияЛюбопитноИзследванияЗаведенияНормативни актове