Начало Здравна медиа Здравни новини БЧК Варна продължава кампанията Дари кръв, вземи билет и през октомври

БЧК Варна продължава кампанията Дари кръв, вземи билет и през октомври

БЧК Варна продължава кампанията Дари кръв, вземи билет и през октомври - изображение

БЧК Варна продължава кампанията „Дари кръв, вземи билет“ и през октомври. Идеята е всеки кръводарител да получи безплатен билет за едни от най-гледаните прожекции в рамките на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, който ще се проведе в периода от 12 до 15 октомври. Заедно с билета, кръводарителят ще получи и едноседмичен пропуск за програмата на форума.

Всеки, желаещ да се включи в кампанията, може да дари кръв в ректората на Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, Варна на 9 и 10 октомври от 09:00 ч. до 14:00 ч. Доброволците трябва да са здрави и скоро да не са приемали никакви медикаменти.

Участниците в хуманната инициатива, ще могат да се насладят на едни от най-представителните филми от програмата на фестивала: „Остатъчни образи“ (Полша,2016 г.), последен филм на Анджей Вайда, „Диванът на Сталин“ с Жерар Депардийо (Франция, Португалия, 2016 г. ) или „Фортуната“ (Италия, 2017 г.), отличен с награда за най-добра женска роля на тазгодишния фестивал в Кан.

XVII Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми ще има състезателен характер. Филмите ще се конкурират за наградите в следните категории:

1. Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват дейността на дружествата по целия свят;

2. Документални и здравни филми от тематичните области: медицина, здравеопазване, човешки права, екология, бедствия, миграция;

3. Игрални филми с обща хуманна насоченост.

Избраните филми са селектирани измежду 1890 филма от 105 държави. Председател на комисията, подбрала прожекциите, е с председател проф. д-р Темелко Темелков.

Филмите ще бъдат оценявани от международно жури: председател – режисьорът Бепе Чино (Италия), членове - Павел Васев (България), доц. Емануела Мутафова (България), Карла Ронга (Италия), Арман Пеккая (Турция).

Фестивалната програма ще включва още прожектирането на редица други документални, игрални и късометражни филми, дискусии, кръгли маси и срещи с известни актьори. С тази годишната програма Фестивалът положи началото на интересен социален експеримент, който да подпомогне процеса на кръводаряване, крайно недостатъчен за страната през последните години. България се нарежда не една от последните позиции в Европа по доброволно кръводаряване. Официалните данни на НЦТХ сочат, че около 600 българи на ден се нуждаят от кръв, като само за столицата хората са 100 на ден.

Извън кампанията всеки здрав гражданин над 18 години може да дари кръв във всички центрове трансфузионна хематология на страната.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: БЧК - Варна

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиСпорт