Начало Здравна медиа Здравни новини БЧК има идея да се наказва с 1000 лв. глоба незаконната търговия с кръв

БЧК има идея да се наказва с 1000 лв. глоба незаконната търговия с кръв

БЧК има идея да се наказва с 1000 лв. глоба незаконната търговия с кръв - изображение

От БЧК имат предложение как да бъде спряна нелегалната търговия с кръв. От организацията предлагат тя да се наказва с 1000 лв. глоба. Също така лечебните заведения да не карат близките на пациентите да търсят и даряват кръв, за да се спре спекулата.

Статистиката показва, че през последните 3 години дарителите са намалели с повече от 4000. Идеята на БЧК е достояние на Министерството на здравеопазването вече няколко месеца. Но от ведомството заявяват, че обсъждането на предложението предстои да са разгледа от експертите.

Схемата в момента е продавачи пред Кръвния център в столицата да предоставят „услугите си“ и срещу заплащане се дарява кръв. Цената варира от 100 до 300 лв. Мъж, на когото се наложило да търси кръв за свой катастрофирал приятел, бил принуден да прибегне да "организираното" кръводаряване пред Центъра. Призивите за доброволно даряване не дали така необходимия и бърз резултат и трябвало да се обърне към продавач на така необходимите бележки. Те се представят в болницата, че е дарена кръв и тогава от лечебното заведение предприемат хирургичната процедура, която е необходима на пациента.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСтатистически проучванияЛюбопитноИсторияНормативни актовеИзследванияЗаведения