Начало Здравна медиа Здравни новини Българин представя нов модел на домашна микроферма за кълнове на дегустация на кълнове в Търново

Българин представя нов модел на домашна микроферма за кълнове на дегустация на кълнове в Търново

Българин представя нов модел на домашна микроферма за кълнове на дегустация на кълнове в Търново - изображение
Домашна микроферма за кълнове и поници е направил уебдизайнерът Людмил Егов от Арбанаси. Последното му нововъведение е отпреди 4-5 месеца, когато усъвършенства електрониката. И макар и да не е инженер, мъжът с технологична мисъл се справя успешно с направата й, за да задоволи пазара заради нарастващото търсене на здравословни биологични продукти.


С микрофермата за кълнове се навъртат само 2 лева ток на месец, плюс едно кило слънчоглед от 3 лева - за 5 лева имаме всеки ден прясна и жива салата на масата за цялото семейство.


„Идеята - евтината и здравословна храна да бъде достъпна за обикновения българин - ме накара да потърся решение - евтино и универсално. Когато и храните изобилстват от радиация, консерванти, химикали и генетично модифицирани продукти, най-сигурният и евтин начин да имаме качествена храна на трапезата е да си я отглеждаме сами. Днес автоматичната микроферма е факт и е достъпна за всеки на цена 1/3 от западните аналози, а в много отношения е по-добра от тях, защото те не могат да регулират влагата, нямат защита, ако свърши водата, и прочие"
, казва Людмил Егов, който представи най-новия си модел на дегустация на кълнове във Велико Търново.


Всичко започва когато синът му е на две години. Тогава бащата забелязал, че зъбите на детето потъмняват и се рушат. Водил го на стоматолог, но съветите не помогнали. Потърсил информация в интернет, където попаднал на мащабно проучване на зъболекаря д-р Уестън Прайс.


Той посещавал силно отдалечени и дори напълно отделени от модерното общество кътчета на света. Изследванията, които правел по време на пътуванията си, го довели до идеята, че зъбният кариес, деформираните захапки, зле позиционираните и криви зъби и неатрактивният външен вид не са нищо друго, освен пряко следствие на общия упадък на физическото здраве, дължащ се до голяма степен на силно изразен недостиг на хранителни вещества в модерния начин на хранене.


„Така научих какво е направил докторът и реших да започна да правя у дома кълнове и да давам на сина си. Започнахме с люцерна, ленено олио, бадеми и след 6 месеца зъбите на детето се избелиха. Дори се получи регенерация на отчупените. Тогава наистина разбрах каква е силата на кълновете", разказва Егов и пояснява, че по официални данни над 80% от децата до 3 години имат кариеси заради храната, която приемат.


Егов посочва и каква е разликата между кълнове и поници. Кълновете са покълващи семена в техния първи стадий на растеж. Това е възможно най-чистата и лесна за храносмилане сурова храна, защото е букет от витамини, минерали и храносмилателни ензими.

Пониците са зелените стръкчета, пораснали от семената - съвсем млади зеленчуци. Даряват със здраве и сили и са вкусни. Диетолозите от цял свят единодушно наричат кълновете перфектна храна. Богати са на хранителни вещества - съдържат протеини колкото яйцата и месото, но без вредния холестерол.

Кълновете не са панацея, но наред с приема на биологично чисти храни или хранителни добавки с тях може да си гарантираме добро здраве.

За Framar.bg:

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА