Начало Здравна медиа Здравни новини България вече е на второ място по смъртни случаи от белодробни заболявания

България вече е на второ място по смъртни случаи от белодробни заболявания

България вече е на второ място по смъртни случаи от белодробни заболявания - изображение

Средно по 50 българи на ден умират от заболявания, причинени от замърсяванията на въздуха, обяви пред bTV д-р Александър Симидчиев от белодробното отделение на софийската болница "Лозенец". За година техният брой е 18 000 души. Тези данни са от анализи на СЗО и очертават ситуация на епидемия според лекаря, която не е на нужното внимание на институциите.

Доклад на организацията сочи, че в нашата страна смъртността заради мръсния въздух е 3 пъти по-висока от средното европейско ниво. За разлика от 2016 г., когато сме били на трето място, тази година вече сме на второ. По думите на д-р Симидчиев трябва да се вземат сериозни мерки срещу замърсяването на въздуха, включително да се почистват улиците от праха, да се слагат катализатори на автомобилите, както и да се намалява отоплението на твърдо гориво.

Друга причина за високата смъртност от белодробни заболявания сред българите е тютюнопушенето.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: interactive-biology.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеАлтернативна медицинаЛайфстайлФизиологияСнимкиАнкетиСоциални грижиЛеченияПатологияСпортИсторияХранене при...Медицински изследванияОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияБотаника