Начало Здравна медиа Здравни новини Българи изобретиха ново устройство за съдебната медицина

Българи изобретиха ново устройство за съдебната медицина

Българи изобретиха ново устройство за съдебната медицина - изображение

Екип от съдебни лекари и инженери от Русенския университет изобрети устройство, което установява със 100% сигурност кога е настъпила смъртта.

Младите инженери Любомира Димитрова и Ивайло Иванов, преподавателят доц. Анелия Манукова, съдебният лекар и експерт д-р Пламен Димитров и ръководителят на УМБАЛ - Русе д-р Иван Стоянов са разработили устройство, което включва в себе си фотометрия, механика, електроника и софтуер. То е абсолютна световна новост. Задейства се като се притисне до тялото, замерва и изчислява по математически способ за колко време кожата възстановява цвета си при натиск, информира Дарик.

Специалистите са патентовали изобретението си, което според тях дава на 100% сигурен резултат и спестява 4 часа работа на съдебен лекар. Предимството му е, че още на мястото на престъплението устройството може да покаже кога е настъпила смъртта.

Петимата специалисти са се заели да осигурят спонсори и да се премине към следващата стъпка -  произвеждане на нововъведението в съдебната медицина.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nysfd.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияНормативни актовеЛеченияЗдравни съветиПсихологияАнкетиСоциални грижи