Начало Здравна медиа Здравни новини Българи се върнаха с медали от спортно състезание за трансплантирани

Българи се върнаха с медали от спортно състезание за трансплантирани

Българи се върнаха с медали от спортно състезание за трансплантирани - изображение

Българи участваха на Европейското първенство за атлети с трансплантирани бял дроб и сърце. Те се върнаха оттам с 13 медала, като тази година за първи път в отбора се присъедини и жена. Георги Пеев спечелил два златни и три сребърни на 50 и 100 м бруст, Огнян Ганчев заслужил два златни и един бронзов на бадминтон, Евгени Георгиев се преборил за три сребърни отличия на 50 и 100 м гръб, а Ирен Дикова взела златен и сребърен на тенис в Италия.

И четиримата се обединяват около мнението, че за да постигнеш такива резултати, не бива да се отказваш. Понесли са много болка по време на операциите, имат проблеми и след трансплантациите, но силният дух и подкрепата на близки и приятели им помагат да се доказват всеки път.

Всеки един от тях е преживял и преминал през тежки периоди, но вътрешната му сила не му позволила да се пречупи и да губи с бездействие минутите и часовете си нов живот. Например Ирен получила нов бял дроб преди малко повече от година и състоянието й не било достатъчна причина да спре да се занимава със спорт. На третия месец след операцията активно тренирала, въпреки предупрежденията да е по-внимателна. Георги пък е единственият на Стария континент, на когото са трансплантирани два органа и който участва в състезания по плуване след такава операция. Той е благодарен на българските лекари, които въпреки настроенията срещу тях и все неслучващата се реформа в здравеопазването са си свършили перфектно работата и са му помогнали да остане жив.

Участниците в европейското състезание изказват своята признателност на роднините на донорите, заради които те имат възможност да живеят и да се доказват. Благодарят и на директора на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, на община Шумен и на всички, които им помогнали да отидат на първенството. Следващата им цел е да се изявят на спортната инициатива за хора с увреждания „Играй с мен“.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btv.bg
Снимка: eurocom.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмЛайфстайлНормативни актовеИсторияПатологияСнимкиЛеченияОрганизацииИзследвания