Начало Здравна медиа Здравни новини Българска компютърна програма за далтонисти безплатно в бургаските училища

Българска компютърна програма за далтонисти безплатно в бургаските училища

Българска компютърна програма за далтонисти безплатно в бургаските училища  - изображение

Българите Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин са изобретили софтуер за далтонисти в началото на годината и сега го предоставиха безплатно на община Бургас, съобщава "24 часа". С помощта на компютърната програма хората с цветна слепота могат да виждат истинските багри на изображенията, които им се появяват на монитора. Снимки, сайтове, игри, филми вече няма да са недостъпни в цветово отношение за тях.

Даниел Георгиев получил вдъхновение от имейл с реклама на очила за далтонисти и тогава започнал да обмисля идеята да създаде приложение, което променя цветовете на десктопа индивидуално за всеки един човек с подобни проблеми. „Вижън“, както е наречен софтуерът, прави изменението на екрана в реално време, което е единствено по рода си в света.

Програмата е съвместима с Windows, подготвя се разширение и за Google Chrome. Тримата мъже обясняват решението си да предоставят безплатно софтуера на Бургаска община с виждането си, че тя най-много се възползва от съвременните иновации и ги използва. Градоначалникът Димитър Николов обеща, че приложението ще бъде инсталирано в бургаските училища. В момента изобретателите се радват на поръчки от цял свят, надяват се и във всички учебни заведения в страната да бъде внедрена програмата.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mzstatic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлОбразованиеПсихологияЗдравни съветиМедицински изследванияАлтернативна медицинаНормативни актовеОрганизацииСпорт и туризъмЗаведенияАптекиСпециалистиСоциални грижиАнкети