Начало Здравна медиа Здравни новини Българските ученици са на челно място в класация за употреба на алкохол и цигари

Българските ученици са на челно място в класация за употреба на алкохол и цигари

Българските ученици са на челно място в класация за употреба на алкохол и цигари - изображение

Учениците в България са на челна позиция в тревожна класация за ежеседмична употреба на алкохол и цигари.

Това показва изследване, направено в периода 2013-2014 г. сред близо 5 хиляди български ученици от 5, 7 и 9 клас по съвместен проект на Световната здравна организация, УНИЦЕФ, БАН и Научен център "Психология и здраве".

30 процента от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. По този показател нашата страна заема второ място в класацията, включваща над 40 държави в Европа, а също САЩ и Канада. С подобни резултати са и страни като Малта, Италия, Хърватия и Унгария, а най-нисък е процентът на тези деца в Скандинавските страни.

Българските тийнейджъри са на първо място в класацията по консумация на бира - поне веднъж в седмицата 16 процента от 13-годишните момчета и 9 процента от момичетата на тази възраст, и 27 процента от 15-годишните момчета и 12 процента от момичетата пият бира. В тази възрастова група 23 процента вече са опитвали канабис.

Другият тревожен показател, по който България е на първо място, е консумацията на сладки храни и напитки. Почти половината от подрастващите - 43.8 процента, консумират продукти с високо съдържание на захар всеки ден. 

Като съществен проблем за българските ученици се посочва и училищният тормоз . Между 12 и 20 процента от момчетата между пети и девети клас са били жертви на тормоз от съучениците си, както и 10-17% от момичетата. Децата най-често се оплакват от изнервеност (36.8%) и раздразнителност и лошо настроение (30.9%).

Снимка: catholicleader.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортИнтервютаЗдравни съветиПроизводителиАлтернативна медицинаАнкетиЛеченияХрани и ястияРецептиИсторияОрганизацииЗдравни проблемиМедицински изследванияСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаника