Начало Здравна медиа Здравни новини Български професор получи милиони за проучване на ранните симптоми на Алцхаймер

Български професор получи милиони за проучване на ранните симптоми на Алцхаймер

Български професор получи милиони за проучване на ранните симптоми на Алцхаймер  - изображение

Български лекар ще е един от ръководителите на проучванията върху ранно диагностициране на Алцхаймер в САЩ. Това е проф. д-р Лиана Апостолова от Медицинския университет в Индиана, която е получила 7,6 млн. долара от Националния институт по здравеопазване за тази цел, съобщава БНТ.

С тази отпусната субсидия общата сума, с която ще разполага проф. Апостолова, е 45 млн. долара. С тях тя и екипът й ще направят нова изследователска програма, с която ще търсят отговора на въпроса как се развиват ранните симптоми на болестта на Алцхаймер при пациенти, които не са навършили 65 години. Средствата се отпускат за срок от 5 г.

Името на научната програма е “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Ще бъде създадена верига от клинични центрове, в които голяма група от пациенти с начални симптоми на коварната болест ще бъдат изследвани и ще се съберат данни за различни биомаркери, ДНК за генетични проучвания, психологични и клинични данни.

Разликата между болните от класическата форма на Алцхаймер и по-младите, при които видът на заболяването е изменен, е, че при вторите болестта прогресира много агресивно и има висока генетична обремененост. Този вариант на Алцхаймер се среща при едва 5 на сто от заболелите, обяснява проф. Апостолова.

Българската специалистка очаква данните от програмата да дадат възможност на екипа изследователи прецизно да сравнят психологическите, клиничните, патологичните, кръвните, ликворните, структурните и генетичните разлики и прилики между Алцхаймер с ранно начало при пациенти под 65 г. и класическата форма на заболяването с късно начало при хора над 65 г.

В проекта ще се включат клинични и изследователски центрове от 16 от най-добрите американски университети.

Проф. Апостолова ще участва в първата международна научна конференция, посветена на болестта на Алцхаймер, която ще се проведе на 19 и 20 октомври във Варна. На нея световно признати специалисти ще представят последните постижения срещу коварното заболяване.

Видната лекарка е родом от София, нейните родители са професори по биохимия и органична химия. Дядо й проф. д-р Стефан Попов завежда Катедрата по физиология в Медицинския университет в Плевен. Прадядо й проф. д-р Тошко Петров е съосновател на българската Медицинска академия.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthsciences.ucla.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияНовиниИсторияХранене при...Социални грижиЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлИзследванияПроизводителиБотаника