Начало Здравна медиа Здравни новини Български специалист е номиниран за Оскар в медицината

Български специалист е номиниран за Оскар в медицината

Български специалист е номиниран за Оскар в медицината - изображение

Български лекар, извършващ уникални операции и спасяващ всеки ден животи, е номиниран за „Оскар“ в медицината. 10-годишно момиченце бе спасено чрез гениален метод – специалистът е достигнал до мозъка на детето през вена на крака му. Специфичната мозъчна операция е извършена от екипа на д-р Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

Работата се осъществява под рентгенов контрол, който в голяма част по света се извършва от интернационални рентгенолози. По този метод се извършва лечение на мозъчни аневризми, като исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза и мозъчни тумори“, коментира интервенционалният рентгенолог д-р Сираков.

Той сподели, че прилага съвременният метод от близо 3 години, но това е първият път, в който извършва толкова сложна интервенция. За изминалия период с тази манипулация са оперирани 60 деца с по-лека изразена форма на заболяването. Освен случаят на 10-годишното дете, операцията е приложена и на 40-годишен мъж, което се е оценило на световно ниво. Признателност и поздравления е получил екипът на д-р Сираков от най-известни и доказани имена в световната медицина. Той поясни, че лекарският екип се е обучавал в чужбина за подобни процедури и сега прилага практиката в България.

Българският специалист е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards, което ще се проведе на 10 октомври. Тази година „Оскарите“ по медицина ще бъдат присъдени за постижения от изключителна важност в медицината на български медици и екипи. Призовете ще бъдат с основна цел за отличаването и популяризирането на добрите практики в медицината, както и подпомагането на успехите на българските специалисти в страната и чужбина.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ExpokNews5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСоциални грижиЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиСнимкиЗдравни съветиСтатистически проучванияОрганизацииЗаведенияЛюбопитноВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети