Начало Здравна медиа Здравни новини Български ученици разработиха програма, която поставя диагнози

Български ученици разработиха програма, която поставя диагнози

Български ученици разработиха програма, която поставя диагнози - изображение

Четирима български ученици създадоха компютърна програма, която обработва резултати от клинични изследвания и въз основа на тях показва диагноза. Антонио Милев, Телериг Арсов, Мартин Дацев и Владислав Георгиев учат в 11 клас на Технологическо училище "Електронни системи" - София. Иновативният им проект е разработен на международното състезание Hack4Health.

Компютърната диагностична програма работи, като човек вкарва данните си за пол, възраст и стойностите от лабораторните изследвания на тромбоците, левкоцитите и други. След това след едно кликване с мишката компютърът показва дали човекът е болен и от какво.

Младите специалисти обясняват, че са създали алгоритъм, който е на основата на машинното самообучение. Учениците са вкарали реални резултати от изследвания на пациенти.

Засега приложението работи само с данни за заболявания на черния дроб, но за в бъдеще стремежът на единайсетокласниците е програмата да може да показва резултатите за много повече болести. Също така тя може да се ползва от лекари и пациенти, които да получат точна и бърза диагноза. Приложението позволява обновяването на базата с много нови данни.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: mit.edu

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛеченияКлинични пътеки