Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксината срещу ротавируси от тази година е безплатна

Ваксината срещу ротавируси от тази година е безплатна

Ваксината срещу ротавируси от тази година е безплатна - изображение

От тази година ваксината срещу ротавируси е безплатна за родителите, които искат да я поставят на детето си. Тя е доброволна и е напълно безболезнена, защото се приема през устата.

На кръгла маса на тема „Ротавирусни инфекции – защо са опасни и как да се предпазим“, която се проведе в Шумен, специалисти препоръчват ваксината да се постави, когато детето е навършило 6 месеца, съобщава в. „Труд“.

Почти всяко малко дете преди да е станало на 3-5 години е заразено с ротавируси. Те причиняват тежки форми на диария и обезводняване. Д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на парламента, коментира, че е недопустимо да умират деца вследствие инфекция от този вид вируси. Всяка година в Европа те са 231, посещенията по тази причина са 700 000, а хоспитализациите – 87 000.

Най-често отказът за ваксиниране идва от интелигентни родители, а не от маргинализирани групи, заявява д-р Джафер. Проблемът е страхът, който те изпитват, а и модата за лечение по интернет също оказва своето влияние.

Досега през годината са проведени 4 кръгли маси по наболели въпроси в областта на здравеопазването. Инициативата е на Фондация МОСТ.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: momjunction.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЛеченияМикробиологияИзследванияЗдравни съветиСнимкиВидеоСоциални грижиАнкетиАлт. медицинаТестовеЛайфстайл