Начало Здравна медиа Здравни новини Варна събра елита на европейската офталмология

Варна събра елита на европейската офталмология

Варна събра елита на европейската офталмология - изображение

Варненският Медицински университет беше домакин на срещата на Европейския борд по офталмология (ЕВО). Негов председател от тази година е заместник-ректорът на МУ проф. д-р Христина Групчева. Тя беше избрана преди две години да заеме поста, а традиционно това става на среща в родината на председателя.

Специалисти от Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Словения и още няколко европейски страни взеха участие в заседанията, по време на които те разискваха по различни теми и взеха решения по въпросите за сътрудничеството между борда и европейското общество по офталмология, както и затова, че от 2020 г. изпитът за ЕВО ще се провежда два пъти в годината

Проф. Групчева се явява на този изпит през 2002 г. и се представя отлично. След като България става член на евросъюза, офталмоложката става и първият изпитващ от българска страна. Номинирана е за национален представител, през 2013-а е вече член на екзекутивния съвет и в продължение на четири години е председател на комисията по образованието, а през 2017-а е избрана единодушно да оглави борда през 2019 г.

Проф. Христина Групчева заяви, че приема като огромна отговорност и като чест факта, че за първи път българка е начело на борда. Още в началото на нейното председателство беше осъществена и промяна, насочена към даването на шанс на младите офталмолози.

Изпитът вече ще се провежда не веднъж, а два пъти в годината. Той е важен, защото след него медиците получават сертификат, който удостоверява, че са специалисти на европейско ниво.

38 са българските медици, които имат престижната титла FEBO.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: Медицински университет - Варна

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоНовиниИсторияСнимкиСпециалистиЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиСпортАлт. медицинаИзследванияЛюбопитно