Начало Здравна медиа Здравни новини Варненските деца с ТЕЛК няма да плащат такса в яслите и градините

Варненските деца с ТЕЛК няма да плащат такса в яслите и градините

Варненските деца с ТЕЛК няма да плащат такса в яслите и градините - изображение

Децата с увреждания и тежки заболявания ще бъдат освободени от такса в детските ясли и градини във Варна. Няма да се взима предвид процента инвалидност, а като документ ще се изисква само решение на ТЕЛК/НЕЛК. До момента само родителите на деца с ТЕЛК над 70% не заплащаха такса.

Такова решение взе ВрК „Правна комисия“, която одобри измененията в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги. Мотивът е, че децата с експертно решение под 50% инвалидност са 15 и поради тази причина варненските общински съветници решили да внесат промяната. Председателят на ОбС Тодор Балабанов заяви, че вероятно от 1 януари ще влезе в сила решението.

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ е инициатор на искането за отпадане на таксите.Нейни основатели са семейство варненци – Силвена и Красимир. Тяхната дъщеря е със синдрома и развиват видеоканал, на който разказват за живота си и по този начин искат да вдъхнат кураж на хора в същото положение.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: budnavarna.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииОбразованиеНормативни актовеИсторияЛеченияЗдравни съветиСпортАлт. медицинаКлинични пътекиБотаникаСнимкиПсихологияРецептиХранене при...ИнтервютаЗаведенияСпециалистиИзследвания