Начало Здравна медиа Здравни новини Виртуалната реалност в помощ на илюзорната болка

Виртуалната реалност в помощ на илюзорната болка

Виртуалната реалност в помощ на илюзорната болка - изображение

Възможно ли е използването на виртуалната реалност да смекчи сигналите в мозъка, които причиняват илюзорна болка?

Изследване по темата осъществяват учени от канадския университет в Ню Брунсуик.
Въпросът е важен, защото 70% от хората, загубили крайник, продължават да усещат болка въпреки липсата му.

Нужно е пренареждане в мозъка на пациента, свързано с усещането му за тази част от тялото, която вече не съществува, разказва Джон Сенсине от Института по биомедицинско инженерство в университета. Ученият обяснява, че по време на проведените няколко малки клинични проучвания новата техника е действала успешно. При всички участници интензивността на илюзорната болка е намаляла.

За да се случи това учените използват сензори, екран на компютъра и аватар, който представлява ампутираните крайници. Аватарът се позиционира в триизмерното пространство единствено, когато човекът се движи. Участниците в експеримента получават модели на серия от упражнения, които ги карат да си представят, че движат крайника си като в същото време и го виждат.

Същността на идеята е, мозъкът да бъде измамен, че ампутираната част от тялото все още е на мястото си.

Джон Сенсине посочва, че им предстои да извървят дълъг път. Учените искат да разберат защо само някои от хората, претърпели ампутация, изпитват болка и как различните видове лечение и използването на протези могат да са полезни. Те признават обаче, че илюзорната болка е огромен проблем, защото за мнозина се превръща в хронична.

Предварителните данни показват, че методът е ефективен, но едва след като приключат навсякъде и анализират резултатите, учените ще бъдат категорични, че виртуалната реалност е в състояние да подобри живота на повечето от пациентите.

Първото подобно проучване е проведено преди две години в Швеция от Макс Каталан, основател на специализирана лаборатория в Университета в Гьотеборг, който сега е координатор на нови експерименти на осем места в света.

Университетът в Ню Брунсуик е единствената канадска институция, която участва в проекта.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: lapresse.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСпортЛеченияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияСнимкиАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника