Начало Здравна медиа Здравни новини Военноинвалидите трудно се сдобиват с безплатните си лекарства

Военноинвалидите трудно се сдобиват с безплатните си лекарства

Военноинвалидите трудно се сдобиват с безплатните си лекарства - изображение

Липсата на аптеки в малките населени места създава сериозни затруднения на военноинвалидите, които не могат да се снабдят с лекарствата си.

Законът у нас определя военноинвалидите с повече от 50 на сто намалена работоспособност да получават безплатни медикаменти от точно посочени аптеки. Но много от тях, разположени в малки населени места, нямат сключени договори с НЗОК за такъв тип лекарства. Онези, които все пак имат подписан контракт, са недостъпни за хората с увреждания заради своята отдалеченост.

Проблемът има няколко измерения. От една страна, аптеките не виждат смисъл да имат такъв договор със здравната каса, защото финансирането много бавно достига до тях. Парите се изплащат от Министерството на финансите, преминават през социалното ведомство, след това през Агенция "Социално подпомагане", през НЗОК и накрая при аптеките. Водени са разговори да се съкрати този път, били дадени обещания, но всичко спряло дотук. Петър Велчев от Съюза на военноинвалидите коментира, че преди 4-5 години Министерството на труда и социалната политика разполагало със списъка на лекарствата, които трябвало да се предоставят на хората, но те се бавели много. След това отпускането на медикаментите преминало към НЗОК, но възникнал проблемът с договорите и на практика правата на военноинвалидите станали "на хартия".

По информация на НОИ в България има общо 5012 военноинвалиди и военнопострадали. Първите наброяват 2514 души, а вторите - 2498. Броят на хората с повече от 90% намалена работоспособност е 301, а от тях 187 се нуждаят от чужда помощ.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: richnigerianpharmacists.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаИсторияАптекиСтатистически проучванияСпециалистиОрганизацииНормативни актове