Начало Здравна медиа Здравни новини Военномедицинската академия отбеляза 127 години от основаването си

Военномедицинската академия отбеляза 127 години от основаването си

Военномедицинската академия отбеляза 127 години от основаването си - изображение

Военномедицинската академия отбеляза 127 г. от своето създаване с голямо тържество, много емоции и почитане на паметта на загиналите медицински специалисти. Присъстващите на празника официални лица единодушно се обединиха около твърдението, че ВМА е институция с национално значение, която държи на всеки един пациент, независимо дали военен или цивилен, и работи за своето развитие и модернизация.

Това се доказва от факта, че от 1 януари тази година Академията няма задължения, както и че ръководството реинвестирало 9,5 млн. лв. собствени приходи в закупуване на модерна апаратура и в ремонт на клиниките. Началникът на болницата бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски обяви, че съвсем скоро лечебното заведение ще разполага с ядрено-магнитен резонанс, който няма аналог в страната благодарение на подкрепата на правителството.

Отчетът, който проф. Мутафчийски направи пред своите гости и служители, показва амбициозността, с която специалисти и ръководство се стремят да предоставят и на своите пациенти, и на хората, които работят в институцията и в нейните подразделения в България, професионализъм, отлични условия и висока квалификация.

Цифрите са в подкрепа на заявеното от началника на ВМА. Въпреки наложените от НЗОК лимити, от Академията отчитат приходи със 7 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. От тях 2,2 млн. лв. са определени за допълнително материално стимулиране на служителите, което е с 19 на сто повече. Намалял е отливът на лекари и медицински сестри, което говори за припознаването на лечебното заведение от работещите в него за стабилно и подкрепящо ги. През тази година е нараснал броят на пациентите с 15%, в поликлиниките на ВМА са се провели 127 000 прегледа, през Спешното отделение са преминали с 2500 души повече, а приетите са с 3000 повече. Над 12 000 души са пренасочени от други болници към Академията.

Стремежът на ръководството към развитие личи и по успехите в учебно-научната дейност, по високия авторитет в чужбина и възприемането на институцията като кауза от специалистите.

Десетки служители получиха различни награди за висок професионализъм в работата по повод празника.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: ВМА

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЗаведенияСпециалистиИстория