Начало Здравна медиа Здравни новини Вот на недоверие за заместник-министър Жени Начева и шефа на НЗОК

Вот на недоверие за заместник-министър Жени Начева и шефа на НЗОК

Вот на недоверие за заместник-министър Жени Начева и шефа на НЗОК - изображение

Пациентските организации „Заедно с теб“ обявиха вот на недоверие за проф. Камен Плочев, управител на здравната каса, и за заместник здравния министър Жени Начева. Причината за този акт се крие в доплащането за животоспасяващи медицински изделия и случая с починалата жена, за която те първи съобщиха и заявиха, че причината е в невъзможността да плати за скъпата аортна клапа. От НЗОК отговориха, че леталният изход е следствие не от невъзможността да се плати изделието, а от тежкото общо състояние на жената и разпоредиха спешна проверка, след която заявиха, че са констатирали нарушение в УМБАЛ „Света Екатерина“. От своя страна от здравното заведение определиха тези констатации като лъжа в отворено писмо до медиите.

Сега по темата реагират и от пациентските организации. Мотивите им са, че на първо място се бяга от отговорност по темата като въпросът се отлага за есента. Следва мнението им, че у пациентите се създава напрежение, особено що се отнася до исканията им за протести, което е недопустимо. Не на последно място неправителствените организации посочват, че необосновано се уронва престижа и се подкопава общественото доверие към едно лечебно заведение.

От „Заедно с теб“ обосновават своите аргументи в специално обръщение. Към заместник здравния министър вотът на недоверие е свързан със съобщеното от нея, че се обмисля нов подход за начина, по който се определят цените и той е част от модел, който изготвя здравният министър. Според представителите на неправителствените организации е чудовищен цинизъм през есента да се представи по-добрият вариант и затова те призовават пациентите да не умират дотогава, а да чакат.

Според тях е недопустимо държавата да е безучастна. Неин е ангажиментът да създаде нормативна база, да осигури намалението на цените и едва след това да осъществи промените в реимбурсирания списък. Създаден е хаос, точно защото държавата отсъства.

Коментират още и публичните изказвания както на НЗОК, така и на Жени Начева, че е напълно реално производители и вносители да намалят цените и така пациентите нямало да доплащат.

Реакцията им спрямо управителя на НЗОК е свързана с изявленията на представители на здравната каса в София. От пациентските организации смятат, че те са направили опит да подведат обществото и да създадат напрежение между пациентите и медиците от университетската болница „Света Екатерина“ и заявяват, че специалистите й винаги са се ползвали с тяхното доверие и уважение.

Като лъжа определят и заявеното от касата, че правят всичко в името на пациента и заявяват, че с действията си институцията застрашава здравето и живота на хората.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: http: patients.e-zdravey.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниФизиологияСнимкиИсторияЛюбопитноСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииАнкетиТестове