Начало Здравна медиа Здравни новини Всяка година в България се унищожават близо 670 хиляди тона годна за консумация храна

Всяка година в България се унищожават близо 670 хиляди тона годна за консумация храна

Всяка година в България се унищожават близо 670 хиляди тона годна за консумация храна - изображение

Всяка година в България се унищожават близо 670 хиляди тона годна за консумация храна, показват данни на Българска хранителна банка.

В същото време гладът е ежедневие за всяко четвърто българско дете и за всеки втори възрастен човек, а всяко пето семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно хранене всеки ден. 

Разхищаваните количества храна в България годишно са достатъчни да се изхранват в продължение на 15 месеца българите, които живеят в крайна нищета - с по-малко от 330 лв. на месец. По последни данни хората, живеещи с тези доходи са над 1,58 милиона. 

По тази причина Българската хранителна банка стартира първата си Национална дарителска кампания "Стани един от нас. Дари надежда!" в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната.

Целта на кампанията е повишаване на информираността на обществото и привличане на максимален брой съмишленици, за да може Хранителната банка да продължи да осъществява своята роля на свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до хората, които най-много се нуждаят от нея.

Всички, които имат желание да подпомогнат финансово Хранителната банка, могат да се включат в DMS кампанията "Стани един от нас. Дари надежда!" и да дарят средства като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777. С всеки 1 дарен лев, Българска хранителна банка ще осигури 10 порции храна за нуждаещи се деца, възрастни или семейства в затруднение.

Хранителната банка оперира от 2012 г. и е единствената организация в България, осъществяваща подобна дейност.

Снимка: Nezavisne novine

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиХранене при...ЛюбопитноСоциални грижиЛеченияСнимкиЛайфстайлИсторияДиетиСпортНовиниАлт. медицинаБотаникаРецептиАнкетиФизиологияНормативни актовеИнтервютаСтатистически проучванияПсихологияОрганизацииЗаведенияПроизводители