Начало Здравна медиа Здравни новини Във Варна откриха нов специализиран мамографски център

Във Варна откриха нов специализиран мамографски център

Във Варна откриха нов специализиран мамографски център - изображение

В ДКЦ 1 "Света Клементина" във Варна бе открит нов специализиран мамографски център. Закупеният апарат е на американската фирма "Инструментариум Имеджинг", модел "Алфа", която е водеща в бранша. Мамографът е най-високият клас от произвежданата серия и е изключителен инструмент за отлична рентгенова диагностика на женската гърда. Неслучайно той се използва масово за скрининговите изследвания в тази област. Апаратът е снабден с пълна експонационна автоматика, позволяваща прецизно дозиране на рентгеновото облъчване на пациента. Има възможност за прицелни и директно уголемени образи, което позволява ранна и прецизна диагностика, с лекота се диагностицират също находки от порядъка на един милиметър.

Мамографиите се покриват от НЗОК, с която здравното заведение сключи договор. Обслужват се и пациенти по здравноосигурителни фондове, както и срещу заплащане.

ДКЦ 1 "Света Клементина" е готов да се включи в борбата с това заболяване с помощта на модерната си апаратура и високо квалифицирани кадри, съобщи управителят д-р Иван Иванов. Той добави, че новозакупеният апарат е продължение на социалната и здравна политика на община Варна за превенцията на рака на млечната жлеза и че мамографът е подарък за всички жени. Любопитна подробност е, че тъкмо във Варна преди 40 г. е открит първият в страната кабинет за скрининг на заболяванията на гърдата. Тогава е проведено и първото масово изследване на 600 жени от стъкларския завод "Стойко Пеев".

За Framar.bg:

3.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА