Начало Здравна медиа Здравни новини Във Видин се провеждат безплатни изследвания за диабет

Във Видин се провеждат безплатни изследвания за диабет

Във Видин се провеждат безплатни изследвания за диабет - изображение

По повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, във Видин ще се проведат безплатни изследвания.

В мобилна лаборатория от Австрия специалисти ще извършват напълно безплатно измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане на всички желаещи днес до 16 часа пред сградата на Общината.

Изследванията са част от кампанията, която се провежда в по-големите населени места в страната. Основната цел на инициативата е да бъде привлечено вниманието на обществото към диабета и превенцията му.

В България над 500 хиляди души живеят с болестта, като повече от 150 хиляди дори не подозират това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за сърдечносъдовата смъртност в нашата страна.

По данни на Световната здравна организация България е на първо място по болни от диабет в Европа. Средно в ЕС болните от диабет са 7.3 на сто от населението. Тревожен е фактът, че нашата страна изпреварва дори страни като САЩ и Великобритания, в които пациентите с диабет са съответно 9.1 и 7.7 процента. 

Снимка: sputnik.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноДиетиИнтервютаЛеченияБотаникаАлтернативна медицинаМедицински изследванияХранене при...СпортКлинични пътекиИсторияЛайфстайлСнимкиАнкетиХрани и ястияТестовеОрганизацииЗаведенияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители