Начало Здравна медиа Здравни новини Във ВМА започват безплатни прегледи за метаболитен синдром

Във ВМА започват безплатни прегледи за метаболитен синдром

Във ВМА започват безплатни прегледи за метаболитен синдром - изображение

От ВМА обявяват начало на кампанията си „Заедно срещу метаболитния синдром“, която ще се проведе на 23 април. Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната ще приемат безплатно от 9,30 до 12,30 ч. в кабинет 220. Той се намира на втория етаж в поликлиниката на академията в столицата.

Консултациите ще стават след предварително записан час на тел. 02 92 25 305, като не е нужно гражданите да носят направление.

Метаболитният синдром е група рискови фактори, която включва повишена кръвна захар над 6,1 ммол/л или захарен диабет, централен тип затлъстяване, повишено артериално налягане над 130/85 mmHg и нарушен мастен профил. Централният тип затлъстяване се установява като се измери обиколката на талията и ако е повече от 89 см при жените и 102 см при мъжете, значи той е налице. Допълнителни фактори за появата на метаболитния синдром са генетично предразположение, възраст, липса на физическа активност, хормонални промени и др.

Хората, на които е поставена тази диагноза, са два пъти по-застрашени от сърдечносъдова смъртност и три пъти повече от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите.

Специалистите препоръчват увеличена консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, млечни продукти, птиче месо, риба и драстично намаляване на въглехидратите и наситените мазнини. От голямо значение е и задължителната закуска, избягването на пържени и панирани храни, пиенето на чаша вода преди ядене. Не е препоръчително да се употребяват пикантни подправки и много сол, трябва да се ограничава и приемът на алкохол. Количеството на изпитата вода не трябва да е под 1,5 л, а за спортуващите – поне 3 л.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: ВМА
Снимка: nytimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияЗдравни съветиНормативни актове