Начало Здравна медиа Здравни новини Във ВМА започва кампания за безплатни прегледи за метаболитен синдром

Във ВМА започва кампания за безплатни прегледи за метаболитен синдром

Във ВМА започва кампания за безплатни прегледи за метаболитен синдром - изображение

Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА организират безплатни прегледи. Кампанията е под наслов „Заедно срещу метаболитния синдром“ и ще се проведе на 25 юли от 9 до 13 ч. Лекарите ще консултират в 220-ти кабинет, който е разположен на втория етаж в поликлиниката на Военномедицинската академия. От хората, решили да проверят своето състояние, не се изисква направление, но е нужно да си запазят час на тел. 02 92 25 305.

Метаболитният синдром е съвкупност от четирите рискови фактора – повишена кръвна захар, затлъстяване, особено в областта на корема, високи нива на холестерола и високо артериално налягане. Хората, при които се откриват, по-често страдат от миокарден инфаркт, диабет тип 2, мозъчен инсулт и атеросклероза. Все още не е ясна причината за възникването на синдрома, но се смята, че съчетаването на генетични, демографски фактори и такива на околната среда, подсилени от начина на живот, водят до състоянието.

С нарастването на възрастта се увеличава и опасността от проявлението на метаболитния синдром, като върховите му стойности достигат при хората над 60-годишна възраст. Данните от последните години сочат, че се наблюдава снижаване на възрастовата граница и са регистрирани случаи дори при деца.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: ВМА, metaboliten-sindrom.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимки