Начало Здравна медиа Здравни новини Във ВМА се проведе симпозиум по гастроинтестинална ендоскопия

Във ВМА се проведе симпозиум по гастроинтестинална ендоскопия

Във ВМА се проведе симпозиум по гастроинтестинална ендоскопия - изображение

Български и международни специалисти в областта на гастроинтестиналната ендоскопия участваха в симпозиум, чийто домакин беше Военномедицинската академия. На него лекарите обсъдили и наблюдавали на живо различни аспекти от конкретното направление в медицината.

Проф. Венцислав Мутафчийски, ВРИД началник на ВМА, проф. Крум Кацаров, ръководител на Клиниката по гастроентерология към болницата, и специалисти от Израел, Румъния, Гърция, Унгария, Нидерландия и Италия са наблюдавали демонстрациите на клинични случаи. Те са можели в реално време да проследяват конкретни манипулации и диагностични и терапевтични практики.

Случаят на петмесечно бебе със запушване на жлъчния канал е бил на вниманието на лекарите. Тъй като ВМА не приема пациенти под 18 г. поради своята специфика и няма нужното оборудване за тази цел, от болницата са се обърнали към фирмата представител за Европа на необходимата техника. След един ден пристигнала апаратурата, извършена е процедурата и състоянието на малкото момиченце се подобрява.

На симпозиума са били наблюдавани и демонстрирани още различни клинични случаи.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ВМА

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияНаправления в медицинатаИсторияЗаболявания (МКБ)СпециалистиМедицински изследванияИнтервютаАлтернативна медицинаНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиПроизводители