Начало Здравна медиа Здравни новини Във водата на шест димитровградски села откриха завишена алфа активност

Във водата на шест димитровградски села откриха завишена алфа активност

Във водата на шест димитровградски села откриха завишена алфа активност - изображение

Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви в Хасково, където се проведе открито заседание, че в димитровградските села Ябълково, Сталево, Крум, Скобелево, Бодрово и Върбица са открити повишени показатели за алфа активност на водата за питейно-битови нужди. Във Върбица има и завишени нива на свободен уран. Там вече има забрана за ползването на водата за пиене и готвене, очаква се и в останалите села да бъде обявена такава.

На заседанието съобщиха, че в населените места, където животворната течност е негодна за употреба, водоизточниците са спрени и запечатани. От своя страна градоначалниците на засегнатите общини пожелаха да им бъдат отпуснати средства, за да се направят сондажи, които да заместят замърсените извори.

Предстои водата в Хасково отново да бъде изследвана. Продължава забраната и контролът върху употребата на питейната вода, докато не се открие по какъв начин уранът е попаднал в нея. Д-р Кунчев е на мнение, че трябва да се тръгне в посока търсене на нов водоизточник за града и околността. Засега остава това положение, докато няма сигурни индикации, че водата може да се пие, каза още той пред БНТ.

Процесът по анализиране на пробите отнема много време и затова месеци наред няма развитие по въпроса. Въпреки че са изключени всички станции от помпена станция 1, не може да се разреши водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене, докато не се открие какво причинява алфа активността в нея.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: india.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноНормативни актовеЛеченияЛайфстайлАнкетиСоциални грижиЗдравни съветиСнимкиАлтернативна медицинаОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияОрганизацииВидеоХранене при...Храни и ястияСпециалистиФизиологияСпортИсторияДиетиРецептиБотаникаПроизводители