Начало Здравна медиа Здравни новини Във всички областни градове ще преглеждат безплатно за туберкулоза

Във всички областни градове ще преглеждат безплатно за туберкулоза

Във всички областни градове ще преглеждат безплатно за туберкулоза - изображение

Цялата тази седмица до петък във всички областни градове ще се проведе кампания за безплатни прегледи за туберкулоза. Те ще се състоят в съответните лечебни заведения за диагностика и лечение на заболяването.

Всички, които имат съмнения, че са болни или искат да проверят своето състояние, ще бъдат консултирани и анкетирани при посещението си в определените лекарски кабинети. Тези, при които се констатира туберкулоза, ще бъдат хоспитализирани и лекувани.

Инициативата се прави за четвърти път тази година и се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“ към здравното министерство. Финансира се от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, малария и туберкулоза.

По време на Седмицата на отворените врати през септември общо са анкетирани 3039 души, от които на 1738 са направени прегледи и допълнителни изследвания и са били определени като рискови. Диагностицирани са 34 души с туберкулоза и 72-ма с латентна туберкулозна инфекция. На всички са приложени безплатни химиопрофилактика и лечение.

Лечебните заведения, които са били посетени по време на кампанията от най-много хора, са МБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, МБАЛ – Силистра, СБАЛПФЗ – Бургас, СБАЛПФЗ – Враца и СБАЛПФЗ – Пазарджик.

От началото на тази година са анкетирани 9574 души. На 5873-ма са направени допълнителни медицински прегледи и изследвания. От тях на 97 души е открита туберкулоза, а 445-ма – латентната й форма. Всички са започнали лечение и химиопрофилактика.

Програмата към Министерството на здравеопазването започва през 2009 г. и оттогава общо са прегледани 99 691 души. От тях 1099-ма са диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение. 3906 души са били с латентна инфекция.

Кампанията е показала своята ефективност както за откриване на хора с туберкулоза и скритата й форма, така и по отношение на превенцията на заболяването.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: unilab.com.ph

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиИсторияВидеоДиетиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаИзследванияТестовеБотаникаЗаведенияСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актове