Начало Здравна медиа Здравни новини Във Франция ще бъдат унищожени радиоактивни гъби от Беларус

Във Франция ще бъдат унищожени радиоактивни гъби от Беларус

Във Франция ще бъдат унищожени радиоактивни гъби от Беларус - изображение

Спряната във Франция пратка с радиоактивни гъби се оказа от Беларус, а не от Русия. Хранителният продукт е с ниско ниво на замърсеност, вероятно от Чернобил. Стоката по никакъв начин не е свързана с облака, който се разпространи от южната част на Русия над Стария континент, както беше съобщено от ръководителя на френския ядрен регулатор Пиер-Франк Шеве.

Говорител на Френския институт за ядрена безопасност обяви, че митнически служители са спрели 3,5 т гъби от Беларус, идващи от Франкфурт, Германия. Те са замърсени с цезий 137, който е радиоактивен нуклид, отпадъчен продукт от ядрени реактори.

Чернобил се намира на юг от границата с Беларус. Все още в района е разпространен цезий 137 31 г. след аварията.

Френските власти твърдят, че пратката не представлява опасност за здравето на потребителите, но ще бъде унищожена в специализиран инсинератор. Те потвърждават, че няма връзка с обгазяването с рутений 106, което настъпи през октомври в някои части на Европа вследствие разпръскването на радиоактивен облак от Русия. Риск за хората не е имало, обявиха от Института за ядрена безопасност.

От Института заявиха още, че ако потребителите изядат десетки килограми от въпросните гъби, те ще бъдат изложени на подобни нива на радиоактивност, каквито поемат от естествената околна радиоактивност през цялата година. За митническите служители също не е имало никаква опасност, дори да бяха докосвали с голи ръце продуктите.

Френската агенция за защита на потребителите излезе с изявление, че е започнала проверки на хранителните стоки, внасяни от регионите, засегнати от радиоактивния облак. До момента не са открити продукти с рутений 106 извън законовите норми.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

БотаникаНовиниЗдравни съветиЛайфстайлИсторияЛюбопитноАнкетиЛеченияАлт. медицинаХрани и ястияРецептиСнимкиСъставкиДиетиПроизводителиПсихологияКлинични пътеки