Начало Здравна медиа Здравни новини Липсата на пари за аортна клапа ли е причината за смъртта на починалата пациентка в УМБАЛ „Св. Екатерина“?

Липсата на пари за аортна клапа ли е причината за смъртта на починалата пациентка в УМБАЛ „Св. Екатерина“?

Липсата на пари за аортна клапа ли е причината за смъртта на починалата пациентка в УМБАЛ „Св. Екатерина“? - изображение

Пациентка не успя да дочака лекарите да й поставят аортна клапа и почина преди да бъде доставено изделието, за което по новите правила е трябвало да доплати. След приетите от Министерството на здравеопазването нови цени на медицинските изделия конретният вид клапа струва между 15 000 и 20 000 лв., от които НЗОК поема само 2600 лв. Животоспасяващата операция била отложена във времето.

Пациентката постъпила в столична кардиологична клиника със задух, отоци по краката и ръцете и с тежка сърдечна недостатъчност. В това състояние тя не била подходяща за операция, затова единствената възможност била да й се постави клапа по неоперативен път.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяснява, че аортните клапи се поставят с катетър и без операция. Те са препоръчителни и животоспасяващи за хора на възраст и с многобройни придружаващи заболявания, които не могат да издържат сърдечна операция. За съжаление жената не могла да изчака до момента, когато се осигурят средствата за доплащането на изделието.

Специалисти предложили преди време подобен тип медицински продукти, които е необходимо да се поставят на не повече от 50 души през годината и са животоспасяващи, да се поемат от здравната каса. Предложението не било прието.

По информация на проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“, жената не била в спешно състояние, страдала е от тежка аортна стеноза и вероятната причина за смъртта е ритъмно нарушение на сърцето. Той твърди, че е постъпила в болницата и очаквала да се достави клапата от фирма, но доплащане от нея не е искано. По негови думи е нормално възрастни хора в такова тежко състояние да бъдат насочвани не към конвенционална хирургия, а към поставяне на клапа, но те не могат да дочакат и умират.

Началникът на Клиниката по кардиология проф. д-р Юлия Джоргова твърди, че „жената не е починала, защото не е имала пари за клапа“. „Когато дойде, беше в крайно тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме да я плати“, обясни лекарката. Тя казва, че заради високите цени на подобни изделия не ги съхраняват на склад и това е причината за изчакването дистрибуторът да достави клапата.

Проф. Джоргова коментира, че проблемите станали по-сериозни след 1 април, когато влезе в сила решението за цените на медицинските изделия, които ще заплаща НЗОК. Въпросът е сложен, защото обикновено пациентите, нуждаещи се от поставянето на такива изделия, са пенсионери, които няма откъде да намерят средства да доплатят лечението си.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg, nova.bg
Снимка: pixabay.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиФизиологияИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияПатологияНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения