Начало Здравна медиа Здравни новини В Арбанаси се проведе зимното издание на "Школа за училищно приобщаване" 2017

В Арбанаси се проведе зимното издание на "Школа за училищно приобщаване" 2017

В Арбанаси се проведе зимното издание на "Школа за училищно приобщаване" 2017  - изображение

В Арбанаси се проведе зимното издание на "Школа за училищно приобщаване" 2017 на Националната асоциация на ресурсните учител (НАРУ). В събитието участваха близо 100 специалисти в сферата на приобщаващото образование.

Школата за училищно приобщаване започна с темата "Социално-сексуално възпитание на ученици и младежи с множество увреждания", представена от доктора по специална педагогика Емануела Стоилова.

"Необходими са ясна политика, конкретни указания за инструкция и подходящо практическо обучение за персонала и семейството за предоставяне на сексуално обучение за детето с множество увреждания", подчерта в изложението си д-р Стоилова.

Тя постави акцент върху ролята на родителите и учителите за формирането на сексуална компетентност у децата с тежки увреждания

Д-р Стоилова продължи с темата "Брайлово ограмотяване и мултиграмотност".

"Едно от най-трудните решения, с които се сблъскват родители и учители на зрително затруднените, е основният начин на обучение – брайл или уголемен плоскопечатен шрифт", отбеляза Стоилова. Според нея едно такова решение е не само много трудно, но и високо отговорно. 

"Родителят е активен участник в четенето на тактилните книжки. Когато детето порасне, е добре родителят да го научи как скача заека и колко е висок коня. Така теоретичните знания добиват практическо изражение", категорична беше д-р Стоилова.

Д-р Калоян Дамянов представи темата "Практическо приложение на Държавния образователен стандарт за приобщаващо образование". 

"До края на тази учебна година всички училища в страната ще си назначат училищен екип, който ще включва ресурсен учител, психолог и логопед. Те заедно с учителите в учебното заведение ще осигуряват приобщаващото образование", д-р Калоян Дамянов. Той поясни, че с влизането в сила на новия стандарт ще се повиши качеството на образованието, както за децата със специални образователни потребности, така и за даровитите ученици, децата в риск и тези с хронични заболявания. 

В своето изложение д-р Дамянов открои разликите между обща и допълнителна подкрепа, които осигуряват екипите за личностно развитие в училище, ролята на регионалния екип за подкрепа на личностно развитие и подкрепата, която ще осигуряват Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. 

Участниците в Школа 2017 имаха възможност да чуят д-р Александър Кръстев с презентацията "Несъзнателнoто учене – път към децата със специални потребности".

"Голямата цел на приобщаването е всяко дете да намери пряк път към своите силни страни", обобщи в своето изложение психологът д-р Александър Кръстев. Той поясни, че в голяма степен постиженията ни се дължат на знание, заложено вече в нас. Това знание се дължи на вътрешни и скрити ресурси. Д-р Кръстев посочи, че големият процент от нашата активност се случва на несъзнателно ниво и без нашето волево или личностно участие.

В рамките на Школата за училищно приобщаване 2017 г. бе представена и темата "Практическо приложение на Държавния образователен стандарт за приобщаващо образование" – част 2, с лектор д-р Калоян Дамянов. Следващата презентация на д-р Дамянов бе посветена на образователната система на Сингапур.

"Образованието е главен приоритет на държавното устройство в Сингапур. Там стратегията включва система от ценности, които обединяват човешкия фактор и държавната образователна система", отбеляза д-р Калоян Дамянов. Той допълни, че в Сингапур ученикът е с главен приоритет в системата на образованието, а учителят е ключът към постигането на успеха. Държавата стимулира превръщането на страната в малък остров на успеха чрез осигуряването на социални придобивки. След успешното си завършване учениците получават жилище от държавата за срок от 3 години

Снимка: Aileden Okula

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЛеченияИсторияСпортЛайфстайлАлтернативна медицинаКлинични пътекиЗдравни съветиБотаникаСпециалистиСнимкиПсихологияАнкетиРецептиИнтервютаХранене при...ЗаведенияМедицински изследвания