Начало Здравна медиа Здравни новини В Банско искат да въведат румънския модел в спешната помощ

В Банско искат да въведат румънския модел в спешната помощ

В Банско искат да въведат румънския модел в спешната помощ - изображение

Управата на община Банско иска да наложи румънския модел в местната Спешна помощ. За целта са разработили проект, който ще бъде приложен в партньорство с гр. Петрошани, намиращ се в северната ни съседка.

Целта е при спешни случаи да се използва наличният ресурс от медицински екипи, планински спасители, пожарникари, полиция, обучени доброволци и дори студенти. Повече от 60 на сто от спешните повиквания в Румъния се поемат от немедицински специалисти, което управата на общината иска да приложи и на местна територия.

Положителните страни на този модел е, че значително решава проблема с недостига на кадри. Освен това Спешната помощ ще стане по-ефективна, по-бърза и по-гъвкава. Кметът на Банско Георги Икономов заявява, че с промените не се цели построяване на болница или да се харчи ресурс, а да се използва наличното, което е пожарна, работещи млади хора както в нея, така и в полицията.

От особена важност е проектът да има подкрепата от страна на държавата и да се направи координация на всички институции. По думите на градоначалника на Банско населеното място е доста натоварено през зимата, а вече и през лятото. Чрез проекта ще могат да се обхванат и околните села, които са труднодостъпни.

Основното затруднение е как ще бъде обработен сигналът на тел. 112. На място екипите на пожарната, полицията и медицинските специалисти ще решават кой точно да поеме даден случай. Всеки от тях трябва да бъде оборудван с таблет, айпад и други технологични устройства и тепърва ще се решава как да стане това.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: typicalnonspanish.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЛечения