Начало Здравна медиа Здравни новини В България стартира широкомащабната информационна кампания "Дишам свободно – 2017"

В България стартира широкомащабната информационна кампания "Дишам свободно – 2017"

В България стартира широкомащабната информационна кампания "Дишам свободно – 2017" - изображение

В България стартира широкомащабната информационна кампания "Дишам свободно – 2017".

Сред основните цели на кампанията са намаляване на преждевременната смъртност свързана с хроничните респираторни заболявания, реализиране на Националната програма, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция, осигуряване на напълно безплатно лечение от НЗОК за всички пациенти с ХОББ.

"Според наблюдаваните тенденции през 2020 г. ХОББ ще стане третата водеща причина за смърт след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. В България близо 15% от населението над 40-годишна възраст страда от ХОББ, като при 50% от пациентите в рискови групи – пушачи, изложени на замърсен въздух, с чести дихателни инфекции и други, подложени на изследване, се поставя диагноза ХОББ", заяви доц. Д-р Ваня Юрукова, д.м., от Клиничния център по белодробни болести на СБАЛББ "Св. София"и член на УС на Българското дружество по белодробни болести.

Кампанията се организира и реализира от Асоциацията на българите боледуващи от астма, ХОББ и алергии (АББА), съвместно с Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и Българското дружество по алергология (БДА).

Снимка: Асоциация на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиЛеченияЛюбопитноАлтернативна медицина