Начало Здравна медиа Здравни новини В Добрич се надяват да задържат медиците чрез фонд „Здраве“

В Добрич се надяват да задържат медиците чрез фонд „Здраве“

В Добрич се надяват да задържат медиците чрез фонд „Здраве“ - изображение

Липсата на лекари и медицински сестри е един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени болниците у нас. В Добрич се надяват, че са намерили решение на проблема чрез създаването на общински фонд „Здраве“.

Общинският съвет подкрепи идеята за фонда още в края на миналата година. На своето заседание следващата седмица местните парламентаристи ще разгледат Правилника за организацията, реда и работата на фонда. Той е дело на временна комисия, чийто председател е и авторът на идеята Атанас Атанасов.

В документа се определят реда и условията, по които специалистите ще бъдат подпомагани. Предложенията са лекарите да имат възможност да повишат своята квалификация, както и да имат всички необходими условия за живот, но и за кариерно развитие.

Предвижда се на младите специалисти да бъдат възстановявани всички разходи, които те правят за квалификацията си. За сметка на фонда ще бъдат още наемите за общинско жилище, таксите за детска градина или ясла и не на последно място пътните, ако живеят извън Добрич.

Според проекта на правилника нужните финансови средства ще се осигуряват както от бюджета на общината, така и чрез програми, проекти, дарителски и благотворителни инициативи. Прогнозите са, че за реализацията на идеята сега ще бъдат необходими 20 000 лв. – става дума за времето от началото на месец май до последния ден на декември. Тази сума ще бъде осигурена след актуализация от бюджета на общината.

От фонд „Здраве“ ще могат да се възползват единствено лекари и медицински сестри, които вече са сключили договор с лечебно заведение в Добрич.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: dobrichonline.com
Снимка: docteurdirect.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиИсторияСпециалистиНовиниСнимкиЛайфстайлСтатистически проучванияНормативни актовеСоциални грижиЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииЛюбопитноВидеоЛичностиТестовеГеография