Начало Здравна медиа Здравни новини В КОЦ – Стара Загора ще диагностицират онкологични и неонкологични заболявания чрез съвременна хибридна система

В КОЦ – Стара Загора ще диагностицират онкологични и неонкологични заболявания чрез съвременна хибридна система

В КОЦ – Стара Загора ще диагностицират онкологични и неонкологични заболявания чрез съвременна хибридна система - изображение

Отделението по нуклеарна медицина към Комплексния онкологичен център в Стара Загора вече разполага с хибридна СПЕКТ/KT система. С нея се прави по-прецизна и щадяща диагностика на пациенти с ракови и неракови заболявания. В нашата страна има 6 такива апарата, които се намират в столицата.

Системата е закупена с финанси от инициатива JESSICA, която е част от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“. Между КОЦ – Стара Загора, „Регионален фонд за градско развитие“ АД и „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД е сключен договор за кредит.

Специалистите, които ще извършват изследванията със системата, начело с д-р Диана Гешева, били обучени от български и чуждестранни експерти на Сименс Хелткеър как да работят с апарата.

Пациентите, които ще се подлагат на подобно изследване в старозагорския КОЦ, трябва да носят със себе си предишни образни и нуклеарно-медицински изследвания на SPECT, SPECT/CT и PET/CT. Здравноосигурените минават по амбулаторни процедури № 35 и 37 по договор със здравната каса. Здравнонеосигурените и тези, които по собствено желание искат да проверят състоянието си, заплащат цената, определена от онкологичния център. Необходимо е да се запише предварително час преди да се извърши изследването, което става на регистратурата на Отделението по нуклеарна медицина на тел. 042 614 163 от 7,30 до 14 ч. през работните дни.

Хибридна система Symbia Intevo Bold съчетава в себе си двата метода нуклеарно-медицински и компютърно-томографски. По този начин специалистите получават смесен 3D образ, който представлява уникално морфологично изображение. Чрез него лекарите получават информация за структурата, топографията и функцията на патологично променения орган. Изображението, получено от съчетаването на двата вида метода, дава с 30 на сто по-точна диагноза в сравнение с компютър-томографското или сцинтиграфското изследване.

SPECT/CТ апарата се използва за извършването на прецизна диагностика в областта на онкологични заболявания като тумори на простатата, гърдата, белия дроб, щитовидната жлеза и др. Системата не само позволява точното локализиране на образуванието, но и дава възможност да се открият близки или далечни метастази, тъй като изследването е на цялото тяло. Едно от предимствата на апарата е, че могат да се установяват рецидиви, както и да се проследява ефекта от проведена терапия.

Изследването с хибридната система намира приложение и при диагностицирането на неонкологични заболявания в областта на неврологията, пулмологията, нефрологията, ортопедията, ендокринологията и ревматологията. Облъчването на пациентите е значително намалено, защото се прилагат по-ниски дози радиофармацевтици и компютърна томография.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: Община Стара Загора

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниЛюбопитноСпециалистиСнимки