Начало Здравна медиа Здравни новини В МБАЛ „Медлайн“ ще поставят безплатни импланти на пациенти със счупени глезени

В МБАЛ „Медлайн“ ще поставят безплатни импланти на пациенти със счупени глезени

В МБАЛ „Медлайн“ ще поставят безплатни импланти на пациенти със счупени глезени - изображение

От МБАЛ „Медлайн“ – Пловдив ще предоставят безплатни импланти през месеците януари и февруари. Те ще са предназначени конкретно за пациенти на болницата, които са счупили глезени си и имат нужда от подобно лечение. Медицинските изделия се предоставят от Ортодоксалния орден на хоспиталиерите.

Този вид импланти не се осигуряват от НЗОК, а цената им е в рамките на 500-1500 лв., която често е непосилна за по-възрастните пациенти. Началникът на ортопедичното отделение в болницата д-р Янаки Янакиев припомня, че през зимата се увеличават случаите на счупвания след падания. При такива инциденти по-често се случва хората да пострадат в областта на глезените и половината от тях се налага да бъдат оперирани. Ако това не бъде направено, има опасност пострадалият да се инвалидизира за цял живот.

Оперативното лечение в България е не само социален, но и финансов проблем според д-р Янакиев. Здравната каса не покрива консумативите при счупване на глезенната става и така разходите са за сметка на пациента и близките му. Като се има предвид, че най-често възрастни хора получават такива травми, е разбираемо защо понякога подобни ситуации се превръщат в проблем за онези с най-ниски доходи. Фрактура от такъв тип ги обрича на инвалидност, затруднения при самообслужването и дори може да доведе до смърт, ако няма около тях хора да им помагат.

С организираната кампания от МБАЛ „Медлайн“ – Пловдив целят да помогнат именно на такива хора.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: МБАЛ „Медлайн“ – Пловдив
Снимка: cloudfront.net 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияНовиниСнимкиЛюбопитноИсторияИнтервютаНормативни актовеЛайфстайлСпортЗдравни съветиИзследванияАлт. медицина