Начало Здравна медиа Здравни новини В МБАЛ – Хасково ще има безплатни прегледи за рак на простатата от 26 ноември

В МБАЛ – Хасково ще има безплатни прегледи за рак на простатата от 26 ноември

В МБАЛ – Хасково ще има безплатни прегледи за рак на простатата от 26 ноември - изображение

МБАЛ – Хасково се присъединява към ноемврийската кампания за безплатни профилактични прегледи на мъже над 50-годишна възраст за рак на простатата. Самите консултации ще се извършват от 26 до 28 ноември от 10 до 12 ч. в Отделението по урология в лечебното заведение. Желаещите да проверят здравословното си състояние могат да си запишат час от 21-ви до 23-ти този месец в часовете от 10 до 12 на тел. 038 606 774.

Когато ракът на простатата е в начална фаза, не се наблюдават симптоми. Най-често срещаните форми на заболяването са аденокарциномите. Статистиката показва, че 80 на сто от болните са мъже над 65-годишна възраст. От голямо значение обаче е и наследствеността. Ако има близки роднини с рак на простатата, опасността той да се прояви и при по-младите членове се увеличава. Рисков фактор е и начинът на хранене. Според специалистите консумирането на големи количества мазнини благоприятства развитието на тумора и затова препоръките са в диетата на възрастните мъже да присъстват повече фибри.

Мъжете ходят на лекар 3 пъти по-малко от жените и затова липсата на симптоми конкретно при рака на простатата води до откриването на заболяването, когато то вече е в напреднал стадий. При близо 40 на сто от случаите туморът е метастазирал в цялото тяло и тогава лечението не е ефективно. Именно затова профилактичните прегледи един път годишно биха помогнали за диагностицирането на карцином в ранна фаза.

При наличието на симптоми като трудно уриниране, зачестено уриниране, влошаване на сексуалния живот, болка при еякулация и уриниране, кръв в спермата и др. е препоръчително мъжът да се обърне към специалист.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: МБАЛ – Хасково

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидеоЗаведенияЗдравни съветиЛюбопитноЗдравни проблемиБотаникаЛеченияИзследванияАлт. медицина