Начало Здравна медиа Здравни новини В МБАЛ Централ Хоспитал премахнаха камък колкото кокошо яйце с лазер

В МБАЛ Централ Хоспитал премахнаха камък колкото кокошо яйце с лазер

В МБАЛ Централ Хоспитал премахнаха камък колкото кокошо яйце с лазер - изображение

Уролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ – Пловдив използваха най-модерния лазерен апарат „Револикс дуо“, за да разбият камък в пикочния мехур на 81-годишен мъж. Той постъпил в болницата с тежки оплаквания – болезнено и затруднено уриниране, съпроводено с парене, чести позиви и периодично кървене.

Лекарите установили при прегледа, че той е с уголемена простатна жлеза и в мехура има твърдо образувание, което е с размери 4,5 на 5 см, колкото кокоше яйце. Пловдивчанинът предпочел камъкът да бъде разбит със съвременния лазер и процедурата продължила 90 минути.

Д-р Васил Ангелов, извършил интервенцията, коментира, че пациентът е стабилен и се чувства добре. След 2 месеца той отново ще се подложи на операция с лазера, този път за лазерна нуклеация на простатния аденом. Тя е наложителна, защото уголеменият среден дял на жлезата застрашава пикочния мехур.

При повече от 500 пациенти е било използвано това модерно оборудване. Те са били с различни урологични проблеми, като бъбречни камъни, тумори в пикочо-отделителната система, стриктури на уретрата, простатни аденоми и други.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: МБАЛ "Централ Хоспитал"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниИнтервютаИсторияЛеченияСпортАлт. медицина