Начало Здравна медиа Здравни новини В Норвегия ще подобряват качеството на живот на зависими чрез предлагане на безплатен хероин

В Норвегия ще подобряват качеството на живот на зависими чрез предлагане на безплатен хероин

В Норвегия ще подобряват качеството на живот на зависими чрез предлагане на безплатен хероин - изображение

В Норвегия ще изписват безплатен хероин на силно зависими наркомани, за да се подобри качеството им на живот. Очаква се програмата да започне през 2020 г. и вероятно ще поеме до 400 души. Поддръжниците на подобни спорни проекти твърдят, че така намаляват престъпността и смъртността.

Норвежката дирекция по здравеопазване и социални въпроси трябва да изготви на какви условия трябва да отговарят хората, които биха се възползвали от програмата, и по какъв начин ще се определя какво количество наркотик ще се предписва.

Норвегия е на едно от челните места по случаи на предозиране в Европа. И в други държави се практикува предлагане на наркотик на наркозависими в специални заведения. От 2010 г. в Дания съществуват така наречените хероинови клиники, в които зависими получават “лекарство“ при условие, че преди това са се подлагали на лечение. Като резултат от подобна програма от Датския национален съвет по здравеопазване отчитат намаляване с една трета на времето, което изразходва полицията за разследване на престъпления, свързани с наркотици. Също така се повишава с 30 на сто броят на наркоманите, които откриват постоянни домове. Клиниките оказват влияние и при зависимите, които злоупотребяват с други медикаменти, като техният брой значително намалява, а употребяващите алкохол наркомани също се редуцират с 50 на сто. Понижава се приемът на валиум с близо една трета от представителите на този контингент.

Някои от потребителите започнаха да имат по-добър контакт със семействата си, други се обърнаха към спорта като част от лечението, а трети намериха сили да се грижат за собствените си физически заболявания“, споделя Катрин Йохансен от университета в Копенхаген, която изследва ефекта от хероиновите клиники. Швейцарско изследване показва, че на местата, където съществуват подобни заведения, намаляват с 4% най-проблематичните зависими от улицата всяка година.

Предлаганите в клиниките вещества имат определена сила на въздействие и са чисти като консистенция, не съдържат замърсители и се прилагат чрез чисто инжектиращо оборудване. Лекари призовават хероинът, кокаинът и канабисът да бъдат легализирани, защото наркоманията трябва да се разглежда като здравен проблем и е нужно зависимите да получават подкрепа и своевременно лечение, отколкото наказание.

Данни от Обединеното кралство сочат, че през последното десетилетие смъртността след свръхдоза се е увеличила повече от два пъти и двама от трима души не знаят къде да потърсят помощ, ако се борят с пристрастяване.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: northpointrecovery.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлПсихологияЛеченияЗаведения