Начало Здравна медиа Здравни новини В област Бургас над 15 процента от бебетата са недоносени

В област Бургас над 15 процента от бебетата са недоносени

В област Бургас над 15 процента от бебетата са недоносени - изображение

В област Бургас над 15 процента от бебетата се раждат с тегло, по-ниско от 2500 грама, а някои от тях с екстремно ниско тегло - 800 грама.

През 2016 г. в Отделението по неонатология в Бургаската болница са родени 8 бебета с тегло между 800 и 900 грама. Животът им е бил спасен без риск и последствия за нормалното им развитие.

"Детето се счита за недоносено, ако е родено преждевременно или е с тегло под 2500 грама. Само допреди 15 години оцеляването на бебетата с екстремно ниско тегло е било почти невъзможно", коментира началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова, цитирана от Нова телевизия.

През 2015 година в Отделението по неонатология броят на децата, изискващи специални грижи, е бил 250, като 8 от тях са били с тегло под килограм.

"Грижата за едно недоносено бебе в България може да достигне 1000-2000 лева на ден", информират от лечебното заведение.

Световната статистика показва, че на всеки 30 секунди умира едно преждевременно родено бебе. С навременни и адекватни грижи 75 на сто смъртните случаи могат да бъдат предотвратени.

Снимка: aranaperuana.blogspot.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиСпециалистиИсторияНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияТестовеХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиКлинични пътекиФизиологияСпортБотаникаЛеченияПроизводители