Начало Здравна медиа Здравни новини В Пазарджик прилагат хидротерапия на деца аутисти

В Пазарджик прилагат хидротерапия на деца аутисти

В Пазарджик прилагат хидротерапия на деца аутисти - изображение

В Пазарджик провеждат хидротерапия на 4 деца с аутизъм. Стремежът е да се обхванат повече момчета и момичета с най-различни увреждания, съобщават от Радио „Фокус“.

Центърът за деца с особени потребности „ЕМКА“ стои в основата на проекта. В момента терапията се прилага веднъж в седмицата и най-много две деца може да поеме треньорът по плуване, защото така е най-ефективна. Целта е програмата да стане целогодишна. Специалист психолог провежда консултации с малките плувци и изготвя на всеки един индивидуален картон.

Треньорът по плуване от СК „Шампион“ Петър Георгиев споделя, че е най-трудно да се намери верния подход към всяко едно дете с аутизъм или с друго увреждане. Децата изпълняват комплекс от водни упражнения, които помагат за тяхното развитие и обучение. Дори и малкият напредък е от огромно значение. По думите на специалиста ако на дете без заболяване са му достатъчни от две седмици до два месеца да се научи да плува в различните стилове, то за децата аутисти например, е необходимо много повече време, но резултатите си заслужават.

В България хидротерапията все още не е навлязла като метод за подобряване състоянието на деца с увреждания. В съседна Румъния тя се прилага при момчета и момичета със Синдром на Даун, с детска церебрална парализа и аутисти.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: simplyswim.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИнтервютаЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиОрганизацииОбразованиеНормативни актовеПсихологияАлтернативна медицинаХранене при...ИсторияСпортСнимкиСпорт и туризъмЛеченияКлинични пътекиБотаникаРецептиСпециалистиЗаведенияМедицински изследвания