Начало Здравна медиа Здравни новини В Пазарджик стартираха безплатни прегледи за туберкулоза

В Пазарджик стартираха безплатни прегледи за туберкулоза

В Пазарджик стартираха безплатни прегледи за туберкулоза - изображение

В Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Пазарджик стартираха безплатни прегледи за туберкулоза.

"Кампанията "Седмица на отворените врати" е национална и се провежда за четвърти път тази година. Безплатните прегледи ще се извършват до края на седмицата", информира управителят на болничното заведение д-р Никола Пенчев.

Той поясни, че скринингът се реализира по програма "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" (2015-2018) към Министерство на здравеопазването. Финансирана е от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

"Всеки, който иска да провери риска си от от туберкулоза, може да го направи при нас. При съмнения на пациентите ще бъдат извършвани допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на болни се предприемат необходимите мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията", информира д-р Пенчев.

Целта на Националната кампания е запознаване на обществото с опасната болест.

"През годините, в които се осъществява кампанията, тя доказа своята ефективност. Благодарение на нея са разкрити много случаи на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция", коментира д-р Пенчев.

Снимка: flamiskonstantinos

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиИсторияДиетиЛюбопитноЛеченияТестовеМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи