Начало Здравна медиа Здравни новини В пловдивската „Св. Георги“ извадиха тел от окото на жена и спасиха зрението й

В пловдивската „Св. Георги“ извадиха тел от окото на жена и спасиха зрението й

В пловдивската „Св. Георги“ извадиха тел от окото на жена и спасиха зрението й - изображение

Лекари от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив спасиха зрението на 68-годишна жена, от чието око извадили 17-милиметрово парче тел. Специалистите извършили 4-часова сложна операция, за да го премахнат.

Имало голяма вероятност жената да развие металоза и да увреди необратимо зрението си, ако не била отишла навреме на лекар. Чистейки печката си с телена четка, тя изобщо не усетила как парче тел се отскубва и се забива в окото й. То пронизало с голяма скорост последователно склерата, лещата и стъкловидното тяло.

Пациентката не чувствала болка, но потърсила медицинска помощ, защото забелязала зачервяване и виждала леко замъглено. Предположила, че става въпрос за конюнктивит, но прегледът и скенерът показали чуждото тяло. Ръководещата очната клиника д-р Нели Сивкова коментира, че жената е извадила голям късмет, тъй като телта се е забила на 2 мм от зрителния нерв и не го е засегнала.

Сега пациентката е с имплантирана изкуствена леща и вижда отлично.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: shutterstock.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияТестовеСнимкиХранене при...ЛюбопитноВидеоЛеченияБотаникаИзследванияИсторияПсихологияКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкети