Начало Здравна медиа Здравни новини В Пловдивска област се повишава нивото на раждаемост

В Пловдивска област се повишава нивото на раждаемост

В Пловдивска област се повишава нивото на раждаемост - изображение

Раждаемостта в Пловдивска област се е увеличила за миналата година, отчитат от Териториалното статистическо бюро-Юг. През 2017 г. са родени 6457 бебета, от които 6410 са живородени. За миналата година са се появили на бял свят 47 деца повече, отколкото през 2016-а. В градовете в областта са се родили 4901 бебета, а в селата 1509.

Статистиката показва, че увеличението на раждаемостта се дължи на повечето бебета в селата, отколкото в градовете. В Пловдивска област е по-висока раждаемостта в сравнение с тази за страната.

Тенденцията за намаляване на раждаемостта се дължи на редуциране на плодовитостта на жените в репродуктивна възраст, сравнена с коефициента на плодовитост. Констатацията за областта е, че броят на жените във фертилна възраст е все по-малък, а тези, които раждат в по-късна възраст се увеличава. През миналата година за Пловдивско тя е била средно 28,5 години за градовете и 26,4 г. за селата.

През 2017 г. на една жена се падат 1,60 живородени деца, през 2015-а броят им достига до 1,61 бебета, а през 2009 г. – 1,55.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: focus-news.net
Снимка: safebee.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСоциални грижиЛюбопитноСнимки